Föräldraskilsmässan

I Sverige kan vi som vuxna välja vem vi vill bo och leva med. Vi har friheten att separera och skilja oss, utan att behöva motivera varför. Vi lever i ett fritt demokratiskt samhälle, där vuxna förväntas vara kapabla att ta ansvar för sina liv och relationer.

För många vuxna som utsatts för incest som barn är det dock svårt att fullt ut välja och ta ansvar för sin livssituation, på grund av dysfunktionella familjeband till förövare. Familjeband som aldrig försvinner.

Relationer som orsakar ett livslångt lidande 
Vi vet idag att det ofta får stora, svåra och långsiktiga konsekvenser för ett barn som utsätts sexuellt. Det handlar om psykisk och fysisk ohälsa, ökad risk för utanförskap och suicid samt traumatiserande livsmönster som kan ärvas i generationer. 

Många som utsatts av en förälder väljer att själva bryta kontakten eller flytta hundratals mil bort. Trots det finns ofta många band kvar till föräldern som påminner om det svåra. Motstridiga känslor av rädsla, ensamhet, sorg och längtan är bara några exempel som gör det svårt för utsatta att frigöra sig. Många är därför i behov av ökat stöd och förståelse från det offentliga.

En viktig signal till omvärlden
Den enda möjligheten att fullt ut bryta relationen med en förälder juridiskt är idag att adopteras av en annan vuxen. Vuxenadoption är en sällsynt, krånglig och ytterst ovanlig process. Det finns därför idag inget tillräckligt verktyg i samhället för att fullt ut signalera för omvärlden, samhället och föräldern när det utsatta barnet som vuxen vill ta avstånd från föräldern och frigöra sig på alla sätt, även juridiskt. Dvs att skilja sig från sin förälder så att föräldern inte anges som förälder längre hos myndigheter.

Initiativet Föräldraskilsmässan
Ett barn som utsätts sexuellt i hemmet kan själv inte påverka sin situation utan är ett offer för sina omständigheter. När barnet väl blivit vuxen och kan och vill berätta behöver samhället stå stadigt och erbjuda nödvändigt stöd, vård samt juridiska och sociala insatser. Så är det inte idag.

Som beslutfattare och politiker i samhället har du stort ansvar att se och agera mot de långsiktiga söndertrasande effekterna som sexuella övergrepp i barndomen har på vårt samhälle. Därför vill vi se ett åtagande där politiken säkerställer att: 

Se över och förtydliga nya och befintliga möjligheter att som vuxen bryta relationen med föräldrar, även juridiskt. Det kallar vi för en föräldraskilsmässa. Att lämna en destruktiv relation är en mänsklig rättighet.

→ Tillgång ska finnas till offentligt finansierad behandling och stödverksamhet för att utsatta ska orka frigöra sig, kunna påbörja läkning och uppnå minskat lidande. 

→ Erkänna behov av, och säkerställa resurser för, ökad kompetens hos yrkesverksamma i syfte att snabbt fånga upp, bemöta och erbjuda lindring av lidandet hos den som utsatts sexuellt som barn.

Som medmänniska kan du dela vårt initiativ och på så sätt visa att du vågar och orkar lyssna till de berättelser som finns runt omkring dig. Du kan även stötta Rise, genom en gåva eller med ett stödmedlemskap, för att hjälpa oss stötta utsatta att bli starkare.

Vi uppmanar med detta initiativ till reflektion och samtal om ett samhällsproblem som orsakar djupt lidande för utsatta. Våga fråga, våga lyssna på svaret och var ödmjuk inför det du får höra.

Q&A

Q&A

  • Föräldraskilsmässan är ett initiativ som vi på Rise tagit fram då vi vill att alla utsatta barn, som idag är vuxna, ska känna sig fria i relationen till sina föräldrar. Oavsett om den friheten i praktiken innebär daglig kontakt eller att alla tidigare band kapas för alltid.

    Idag saknas det stöd och tillräckliga verktyg för den som i vuxen ålder vill frigöra sig från sin förälder. Vi vill att beslutsfattare ser över och förtydligar nya och befintliga möjligheter att som vuxen kunna bryta relationen med föräldrar, även juridiskt. Att få skydd för att kunna lämna en destruktiv relation är en mänsklig rättighet.

  • Att säga upp kontakten med en förälder, även en förälder som utsatt en för sexuella övergrepp, kan vara oerhört svårt, känslosamt och komplext. När vi på Rise frågade våra medlemmar om hur de frigjort sig från föräldrar så var det vanligaste svaret att de hade skapat fysisk distans och flyttat långt bort. Det näst vanligaste var just att de hade uttalat att de bröt kontakten. Trots det så stördes 2 av 3 ofrivilligt utav den förälder som utsatt dem för övergrepp. 9 av 10 var rädda för en kontakt från föräldern. En tredjedel skulle vilja få ett tydligare sätt att signalera att de brutit kontakten och i offentliga register kunna synliggöra att de inte var familj.

  • I Sverige finns det en rättslig princip som gör att om du är minderårig, det vill säga att du inte fyllt 18 år, måste ha en vårdnadshavare/förälder. Det går inte att som minderårig bli myndig så länge du är ett barn. Detta är för att skydda barnet och dess rättigheter men är också något som följer med dig hela livet - även efter att du blivit myndig.

    Vi önskar att det tydliggörs varför detta band behöver finnas kvar i vuxen ålder och att det kan hävas om det endast finns där som en skadlig påminnelse för den utsatta om övergrepp som skett i barndomen.

  • Det är viktigt att kunna visa att incest och sexuella övergrepp är något som sker av och mot verkliga människor. Vi har dock dragit nytta av teknikutvecklingen och väljer att visa bilder på personer som inte har koppling till verkliga utsatta, utan är AI-genererade. Detta för att inte orsaka en än större utsatthet för verkliga personer genom vårt kampanjmaterial. Vi har också valt att inte lägga fokus på några verkliga personer och igenkännings element hos dem, då detta är en samhällelig storskalig utmaning.

    1 av 4 flickor har utsatts för sexuella övergrepp, 1 av 10 pojkar. Personerna i vår kampanj representerar någon du kan tänkas möta varje dag. Det skulle kunna vara du.

  • Många kan nog känna igen sig i och förstå känslan av att önska bort förövaren föralltid. Många förstår också att det sällan är så enkelt.

    Vi vill att det utreds vilka kopplingar som är nödvändiga att ha kvar, vad dessa kopplingar beror på, vilka som går att ta bort och vilket stöd utsatta behöver för att det ska vara möjligt. Därför vill vi på Rise se en utredning om hur vägarna för frigörelse faktiskt ser ut och hur de kan se ut, för en vuxen som vill skiljas från sin förälder.

  • Kanske. Idag finns det ingen tillräckligt bra möjlighet att juridiskt separera och signalera att en bryter upp med en förälder, därför lanserar vi nu föräldraskilsmässan för att sätta ljuset på denna svåra fråga. Vi på Rise vet inte exakt hur det ska gå till, men vi identifierar att det fortfarande saknas tillräckliga verktyg för utsatta att frigöra sig. Vi vill att det utreds vilka kopplingar som är nödvändiga att ha kvar, vad dessa kopplingar beror på och vilka som går att ta bort. Vi vill också att stöd och vård för denna grupp förstärks, så att de orkar frigöra sig relationell om och när de vill. Och vi ser att yrkesverksamma behöver en bättre kunskapsnivå, för att kunna identifiera, bemöta och stödja vuxna som utsatts sexuellt som barn.

    Vi kommer att finnas här med stöd för utsatta oavsett hur samhällets syn på detta utvecklas. Ett snabbare sätt att säkerställa relevant stöd är att stötta vår verksamhet med en gåva eller ett stödmedlemskap.

  • Det är väldigt sällan som det går att anmäla de brott som våra medlemmar utsatts för och än mer sällan leder anmälan till en fällande dom. Detta trots flera viktiga och positiva lag- och straffskärpningar som genomförts senaste åren.

    Många, 9 av 10, medlemmar hos Rise som utsatts av en förälder vittnar om att det första övergreppet skedde innan hen fyllde tio år. Trots det så möter vi oftast utsatta som är redo att bryta tystnaden först när de kommit upp i medelåldern. Få incest- och övergreppsbrott upptäcks i tid för att kunna säkra bevisning. Många barn som utsätts för incest lever också med en skamfylld falsk bild att övergreppen var självförvållade eller en skuld över hur de hanterat det.

    Vi kan bara beklaga och fortsätta kämpa för att fler förövare skall lagföras för de brott de begått. Det är däremot inget som är enkelt med denna typen av brott och utsatta kan trots fällande dom fortfarande sakna ett tydligare sätt att frigöra sig från föräldern. Vi vet att det är oerhört komplext. Vi förstår också att föräldraskilsmässan inte bidrar till någon enkel lösning. Men om utsatta känner en starkare upprättelse och känner sig friare - så värdesätter vi det högt. Därför vill vi att det utreds hur frigörelse kan göras idag, hur den kan förenklas och att det som redan är möjligt blir tydligare.

Få stöd nu

Rise stödlinje erbjuder en möjlighet att helt anonymt bryta tystnaden och dela med sig av sin berättelse. Våra stödverksamheter bemannas av personer som själva varit utsatta sexuellt som barn och som tränats särskilt i att möta dig där du står. Oavsett var du befinner dig just nu på din väg. Du är inte ensam. 

Som medlem i Rise kan du även delta i våra stödgrupper på plats eller digitalt. Du kan få individuella stödsamtal, delta i olika sociala event och ta del av mötesplatser där du kan komma med hela dig i ett sammanhang där alla delar liknande erfarenheter. Vi vet att det går att må bättre. Läs mer om det stöd vi erbjuder.